torstai 27. lokakuuta 2011

Mietintää...

Lueskelin tässä muiden blogeja ja alkoi mietityttää, että olemmeko me jo liian riippuvaisia erilaisista some-palveluista.
Jatkuvasti pitää seurata erilaisia kanavia ja aktiivisesti osallistua erilaisiin keskusteluihin, ja vahtia puhelimia, josko jonnekin uusia päivityksiä olisi tullut.

Itse ainakin koen todella rentouttavaksi esimerkiksi sen, että jätän puhelimen koko päiväksi kotiin, ja olen tavoittamattomissa. Yleensä puhelimeen on tullut viestejä ja puheluita tavoittamattomuusaikana, mutta välillä on vaan hyvä olla erotettuna ympäröivästä vaativasta maailmasta.

Täytyy osata tai opetella vetämään raja siihen kuinka suuren osan sosiaalinen media vie ajasta!

8 kommenttia:

  1. Pöhpöh! SoMe on vain apuväline yhteydenpitoon sekä mielenkiintoisten juttujen seuraamiseen. Sen ei pitäisi olla pakkomielle eikä omaa statusta tarvitse muokata puolen tunnin välein, kuten muutama kaveri tekee.

    Itse seuraan aktiivisesti YouTuben tiettyjä kanavia, koska olen oikeasti kiinnostunut niistä, enkä siksi, että niitä olisi pakko seurata. Facebookissa ei ole tunnusta ja Google+ toimii samalla tavalla kuin YouTube. Toki omaa sivustoa pitää päivitellä vähän pakkomielteisesti aina joskus.

    Puhelinta en tarvitse, koska tosi harvoin puhelimen kautta tulee viestejä tai soittoja. Yleensä kaikki yhteidenotot tulee suoraan netissä tavalla tai toisella.

    VastaaPoista
  2. Piia: Niinpä! Olen huomannut sen myös, että ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa sosiaalisen median parissa. Jotkut päivittelevät sinne kuulumisiaan jatkuvasti. Näin ystävien kanssa vietettyä aikaa on aina vain vähemmän. Itse pyrin aina käyttämään sosiaalista mediaa vain "apuvälineenä" sopia tapaamisista ja nähdä sitten ystävät livenä - mielellään vieläpä liikunnan parissa! Nykyään aikaa menee niin paljon tässä koneella istumiseen, niin täytyyhän sitä jotain vastapainoa olla :)

    Timppa: Siis häh, ymmärsinkö oikein: eikö sulla oo puhelinta ollenkaan?! :O

    VastaaPoista
  3. Niin kauan kuin suhde someen pysyy terveenä eikä pakkomielteistä riippuvuutta ole, kaikki on kunnossa. Silloin voidaan hyvin puhua apuvälineestä.

    Joillakin juttu vain lähtee lapasesta. Syntyy riippuvuus, josta on vaikea irrottautua. Meilläkin harrastetaan välillä puhelittomia ja tietokoneettomia päiviä. Ei ihmisen aina tarvitse olla tavoitettavissa.

    Tärkeintä lienee, että tiedostaa, missä jamassa itse on, ja ymmärtää, milloin irtiotot ovat tarpeen. Asioilla on jälleen puolensa.

    VastaaPoista
  4. Pari sanaa riippuvuudesta...
    Kyllähän se riippuvuus omasta itsestä lähtee ja jostain tarpeesta. Ehkä riippuvuuden kynnyksellä on hyvä tutkia itseään ja miettiä, että yritänkö korvata tai peittää jotain aluetta elämässäni riippuvuudella, ripustautumalla johonkin?
    Tosin riippuvuus yleensä tulee salakavalasti hiipien, etkä välttämättä huomaa olevasi sen orja ennenkuin se on saanut jo tukevan otteen sinusta.
    Itse kärsin pahanlaatuisesta työriippuvuudesta jokin aika sitten ja siitä itseni irtiravistelu olikin aika työlästä.

    Mitä paremmin itsensä tuntee, sen paremmin pystyy omaa elämäänsä hallitsemaan.
    Ehkä voisi välillä myös pohtia, että mitä minä elämässäni välttämättä tarvitsen. Loppujen lopuksi niistä asioista ei kovin pitkää listaa tule. Ja listan ulkopuoliset asiathan ovat täten toissijaisia. Yritetään pitääkin ne toisella sijalla!

    Minä pidän usein puhelinta äänettömällä tai vaan jätän vastaamatta siihen, jos kyseinen hetki ei minulle sovi.
    Olen huomannut, että oman tilan tarve on minulla suhteellisen suuri. Sellainen minä olen.

    Rajojen veto tosiaan on tärkeä peliliike!

    VastaaPoista
  5. Työssäni en voi pitää puhelintani auki enkä myöskään pääse nauttimaan sosiaalisesta mediasta ,joten vapaa-ajalla olen iloinen ,että minulla on mahdollisuus päästä sosiaalisen median pariin. Mutta kultainen keskitie tässäkin asiassa pitää paikkansa :-D.

    VastaaPoista
  6. Itse tykkään pitää puhelinta paljon äänettömällä tai suljen sen pitkiksi ajoiksi ja sehän ärsyttää monia. Pitäisi muka koko ajan olla tavoiteltavissa...
    En ymmärrä miksi pitää kaikkien tietää koko ajan, missä kuljen ja mitä teen. Sama asia on jakaminen facebookissa. Ei vaan jaksa päivitellä kaikkia tekemisisään =)!

    VastaaPoista
  7. Krista: Tokihan minulla on puhelin olemassa - ja hieno älypuhelin onkin! HTC Desire! Mutta pointti olikin se, etten välttämättä oikeasti tarvitse sitä puhelimena, koska soittoja ja tekstareita tulee severta vähän. Netin kautta tulee lähes kaikki jutut mistä pitää olla tietoinen.

    IRC, Skype ja muut sosiaaliset palvelut tarjoavat niin hyvän yhteydenpidon, ettei tarvitse enää maksaa siitä. Ja IRC ei ole IRC-Galleria!!

    VastaaPoista
  8. Sosiaalinen media tarjoaa niin haitallisia kuin hyödyllisiä mahdollisuuksia. Varmasti osalle ihmisistä sosiaalinen media toimii ns. "statuksen" nostattajana. Facebookissa huomaa, että heidän Facebook tilistään saa "paremman" version ihmisestä kuin hän on IRL (in real life). Tämä on mielestäni huolestuttavaa ja siinä vaiheessa voi pysähtyä ja miettiä mitä haluaa viestiä sosiaalisessa mediassa. Toisaalta se on jokaisen oma asia millaisen suhteen rakentaa someen ja verkkoon.

    Timppa: No onneksi on ÄM irc ;)*ironia* 10 vuotta sitten yhteydenpitoa hoidettiin IRCin ja messengerin kautta. Nykyään homma hoituu Facebookin kautta.

    VastaaPoista